25 Ocak 2011 Salı

Taxi Driver

Taksi Şoförü, 1976 yapımı bir Martin Scorsese filmidir. Film tam bir yeni dönem kara film örneği olarak karşımıza çıkar. 

26 yaşındaki Travis Bickle uykusuzluk çekmektedir, bu sebeple geceleri çalışmak ister ve böylece Newyork'un çeşitli yerlerinde taksi şoförlüğüne başlar. Diğerlerinin aksine herkesi arabasına alıyordur Travis. Sıklıkla bir tufan çıkmasını ve şehirdeki tüm pisliklerin temizlemesini dilese de onların içindedir hep. Çok fazla konuşmayan Travis'in baş ağrıları ve uykusuzluğu devam ederken içinde bulunduğu yalnızlık da günden güne deliliğe bırakır kendini. 

"Hayatım boyunca hep yalnızdım, her yerde, barlarda, arabalarda, kaldırımda ve dükkanlarda. Her yerde. Kaçış yok. Tanrının yalnız kuluyum!"

Geçen günlerle birlikte Travis kararlar alır, bundan sonra her şey organize olacak der ve çalışır. Kendisine silah alır. Hayatının tek bir amacı olduğunu, artık başka seçeneği kalmadığını söyleyerek deliliğin son noktasında kendisini dışarı atar. Sonuç olarak istediği suikastı gerçekleştiremese de üç kişiyi öldürerek bir kızı sokaklardan kurtarır ve hiç beklemediğimiz bir şekilde kahraman olur. O kadar cinayet üzerine kendisini vurmak ister fakat başarılı olamaz çünkü kurşunu bitmiştir, polisler geldikten sonra elini başına koyar ve o çılgın bakışlarıyla sinema tarihine geçer.

Bugün filmle birlikte yaşamın en uç noktasına savruluyor ve orada kalıyoruz...

Hiç yorum yok: