14 Nisan 2013 Pazar

Milk

"Bir insanın, tek bir insanın haklarının elinden almasına izin verirsen, senin haklarını elinden almaya geldikleri zaman sesini çıkarmaya hakkın olmayacaktır."

 

2008 yapımı Gus Van Sant filmi Milk, baş rolünü Sean Penn'in oynadığı oldukça başarılı bir biyografi. Film, Amerika'da eş cinsel hareketini önemli bir politik güç haline getiren Harvey Milk'in hayatını konu almaktadır.

Harvey, 1970 yılında doğum gününde, 40 yaşındayım ve gurur duyacağım hiçbir şey yapmadım, der ve bundan sonra ölümüne kadar tüm hayatı mücadele ile geçer. Ölümü de yaşamı boyunca hep karşılaşacağı gibi, toplum içinde farklı olanı reddetmenin, kabullenememenin acı bir sonu olarak karşımıza çıkar.


Gördükleri baskı, şiddet, reddedilme, küçük düşürülme, aşağılanma karşısında ısrarla örgütlenen, bir araya gelen, güçlenen, siyasi bir oluşuma dönüşen bu topluluk, insanın içindeki, kendin ve kendin gibi olanlar için mücadele etmek, özgürce yaşamak ve bir şeyleri değiştirebilmek, dünyayı daha yaşanabilir yapmak için uğraş vermenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösteriyor.

Filmde yaşanan ve anlatılan dönem Sean Penn'in olağan üstü oyunculuğu ile birlikte birebir seyirciye yaşatmayı başarıyor.


Sınırı geçmeliyiz!  

Sokaklara dökülmek; hakkın olanı alabilmek için..

Hiç yorum yok: