12 Nisan 2013 Cuma

Van Halen

Van Halen için birkaç şey söylemek ve yazmak istesem yazacağım ilk şey tam anlamıyla profesyonel olurdu. Van Halen soundu bir kere kulağınıza kaçtı mı, nerede duyarsanız duyun onu seçersiniz. Ziller, üst üste yazılmış gitarlar ve gitar sololarıyla birlikte dolu dolu bir müziktir onlarınki.

Vokallerde David Lee Roth'la geçen yıllar ve Gary Cherone'lu (Extreme) yapılan bir albüm dışında, Van Halen'ı bu kadar iyi yapan, müzikal alt yapısı ve grubu bir o kadar iyi taşımış vokalleri Sammy Hager olmuştur. Benim için Van Halen bu anlamda iki özel albümde olgunlaşır; For Unlawful Carnal Knowledge (1991) ve Balance (1995). 


1991 yılında yayınlanan albüm kulağımda hep temiz bir kayıt, tane tane yazılmış melodileriyle kalmıştır. Albümü çok uzun yıllar dinlediğim için belki de içinde duymadığım, dinlemediğim tek bir melodi kalmamıştır diye düşünüyorum. Kaldı ki bu kayıtları şuanki teknolojiyle değil de bant kayıtlarından zamanın walkmanleriyle dinlediğimizi düşünürseniz...


Şarkıların hepsini ayrı ayrı çok başarılı bulsam da Right Now piyano ile başlayıp, zillerle devam eden çok sesliliğiyle bu albümün özeti gibidir.

1995 yılında çekirdek ekip ile yapılan diğer bir albüm de Balance'tır. Sound, For Unlawful Carnal Knowledge göre biraz daha serttir, piyanolara bu albümde çok az yer verilir.  Bazı parçalardaki trash sound, bir önceki albüm kayıtlarına göre o kadar sertleşir ki "işte bu heavy metal!" dercesine alır başını gider müzik. Dinlemesi bir o kadar keyifli, rock müzik denilince alınıp bir kenara koyulacak kayıtlar arasında yerini alır Balance. 
 

Van Halen kardeşler kendilerinin kurduğu grubu bugün hala David Lee Roth'la devam ettiriyor olsalar da 90'lı yıllar artık çoktan geride kaldı ve bu albümler birer rock klasiği olarak arşivimizde dinlenmeye devam ediyor. Daha pek çok, pek çok yıl daha..




 

1 yorum: